Ademtherapie & Ademcoach Nieuw-Vennep

Als je het gevoel hebt dat je leven niet lekker loopt, maar je weet niet goed wat je moet doen om het tij te keren, dan kan ademtherapie en adem coaching uitkomst bieden. De oorsprong van klachten is niet altijd eenvoudig te achterhalen. Soms maak je meerdere dingen mee en ontwikkel je klachten, maar weet je zelf niet welke gebeurtenis ertoe heeft geleid dat jij in de problemen bent gekomen. Het is vaak een optelsom van oorzaken.

Therapie of Coaching

Ademtherapie gaat over het algemeen wat dieper dan de ademcoaching. In de coaching kunnen we wat meer aan de technische kant blijven van het veranderen van je adempatronen. Bij de ademtherapie kijken we meer holistisch naar jou als geheel, hoe hebben jouw gedachten bijvoorbeeld invloed op jouw adem? Hoe heeft jouw adem invloed op hoe jij je voelt? Hoe beïnvloedt jouw adem je stresslevels? Kortom, we gaan wat dieper in het zelfonderzoek.

Maar een werkelijk onderscheid is er niet echt, want je adem raakt en beïnvloedt alles in jou. Het zou dan ook niet werken al je alleen maar bij me komt om je adempatroon te veranderen en verder niet openstaat om andere aspecten van je leven onder de loep te nemen. Of dat je niet bereid zou zijn om gevoelens en emoties toe te laten. Als er dan in een ademsessie emoties omhoog komen dat je die weer onderdrukt.

In de meer dan dertig jaar dat ik nu ademtherapie en adem coaching geef, blijkt steeds weer dat het merendeel van de mensen die bij mij komen, hun grootste blokkades hebben in het ontkennen en onderdrukken van hun gevoelens en emoties. Dat kost zoveel energie. Dat gevecht met jezelf kun je niet winnen. De grootste bevrijding ligt dan ook vaak in meer (durven) voelen en meer emoties vrij laten stromen!

Gelukkig ga je je meestal ook heel erg goed voelen tijdens ademsessies, omdat je lichaam endorfine aanmaakt (dopamine en serotonine). Dat zijn natuurlijke gelukshormonen waar je je goed en ontspannen bij voelt.

Ademwerk

Door ademwerk herstel je het contact met je lichaam en in het bijzonder met je ademhaling. Hoe meer je aandacht bij je adem is, hoe meer je denken kalmeert. Natuurlijk, een onderdeel van mijn begeleiding bestaat uit het voeren van gesprekken, het samen analyseren van wat er aan de hand is en wat de mogelijke oplossingen zijn. Maar voor de meeste mensen geldt dat ze, voordat ze bij mij komen, verdwaald zijn geraakt in negatieve gedachten en overtuigingen.

We zijn vaak niet meer in staat de trein van negatieve of angstige gedachten te stoppen en dan kan ademwerk je perfect helpen. We gaan gewoonweg voorbij het denken, terug naar het lichaam, terug naar voelen en ervaren, terug naar ademen. Dat zet alles weer in het juiste perspectief. Ademwerk geeft je helderheid in lichaam en geest. Ademwerk herstelt de juiste balans tussen voelen, denken en doen.

Inademen en opladen

Tijdens ademwerk leer je jezelf weer op te laden met nieuwe frisse energie met elke inademing. Gemiddeld gebruiken we slechts zo’n 20% van onze volledige ademcapaciteit. We ademen dus maar een heel klein beetje in. Dat betekent letterlijk dat we niet voldoende zuurstof opnemen. Als we de inademing groter maken, is het eindelijk gedaan met die tekorten en ontstaat er een situatie waarin er voldoende zuurstof is, en een overvloed aan energie. Je laadt jezelf weer op en dat is voelbaar. Je hebt eindelijk voldoende energie voor de dingen die je wil doen.

Uitademen en loslaten

Op elke uitademing leer je echt los te laten. Veel mensen hebben langdurig last van stress of spanning. Wanneer het leven langere tijd hectisch is, dan lukt het ons vaak niet meer om tot rust te komen, om te ontspannen, om los te laten. We blijven dan in een cirkeltje ronddraaien: we denken steeds weer dezelfde gedachten en hebben dan ook steeds weer dezelfde gevoelens en dat kost energie!

Bij mij leer je werkelijk los te laten, op elke uitademing. Dat zijn we gewoon verleerd. Het is geweldig mooi om te zien hoe cliënten hun adem leren bijsturen en zo diepe golven van ontspanning door hun lichaam voelen stromen. Die diepe ontspanning die mensen ervaren bij ademwerk, hebben ze meestal nog nooit in hun leven ervaren. Het is voor mijn cliënten een diepgaande en bijzondere ervaring, een piekervaring. Het maakt dat ze graag terugkomen voor meer, zodat ze dit ook zelfstandig thuis leren toepassen.

Expressie maakt je vrij

Als je vrij en volledig ademt, voel je je ook vrij en volledig. Een vrije ademhaling stuwt je emoties voorbij de expressie drempel; je kunt ze onmogelijk verbergen, noch voor jezelf, noch voor de ander. Als je boos bent ben je boos, als je verdrietig bent huil je en als je plezier hebt dan lach je. Hoe eerder je expressie geeft aan je gevoelens en emoties, hoe meer je kunt genieten van elk moment.

Spanning kan zich dan niet ophopen en wordt niet groter dan het in werkelijkheid is. Je wordt niet overspoeld door je eigen gevoelens en emoties, maar je leert dat ze je helpen te begrijpen wie jij bent, wat je grenzen, verlangens en behoeften zijn. Onderdrukking, repressie leidt tot depressie. Expressie maakt je vrij! Een goede ademhaling en jezelf opladen leidt tot een goede ontlading en expressie van wat je vasthield, dat geeft lucht en ruimte.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul het contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.