Veel mensen vinden het lastig om assertief te zijn. Dit geldt voor liefdesrelaties, vriendschappen en voor werk relaties. De meeste mensen hebben van jongs af aan geleerd hun mond te houden, zich aan te passen, de ander tevreden te stellen, en wat jij zelf voelt en doet en vindt, dat doet er meestal niet zo toe.
Als kind ben je afhankelijk van de zorg van de volwassenen om je heen, je kunt bijna niet anders dan je aanpassen, je inhouden en de ander te vriend houden, je wordt dan een ‘people pleaser’. Op den duur leidt dat tot verlies van contact met jezelf, je gaat steeds minder van jezelf houden (de ander is toch belangrijker), en uiteindelijk ook minder van de ander. Want die ga je het onbewust kwalijk nemen.
Het is daarom belangrijk dat je weer leert voor jezelf op te komen: grenzen aangeven, aangeven wat je niet wil, maar zeker ook aangeven wat je wel wil. Voor jezelf opkomen betekent immers dat je soms de confrontatie aan moet gaan met mensen die je lief hebt, of, als het gaat over je werk, mensen die een hogere functie hebben dan jij. Maar als je je relaties (liefde, vriendschap of werk) wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat de ander jou begrijpt. Als je je niet uitspreekt dan wordt het moeilijk voor de ander om te weten wat jij nodig hebt, of waar jouw grenzen zijn.
In een werksituatie, als je hogerop wilt komen, of als je door collega’s wordt gepest, dan is het belangrijk dat je dit durft aan te kaarten. Doe je dat niet dan zal je steeds meer frustratie ervaren en kan dit leiden tot ziekteverzuim of zelfs het verlies van je baan. Kom in actie voordat het te laat is en laat zien dat je er mag zijn.
Assertiviteit wordt vaak gewaardeerd door leidinggevenden
Geloof het of niet, veel leidinggevenden waarderen medewerkers die assertief zijn. Het is een goede eigenschap als je weet wat je wilt en van aanpakken weet. Die karaktereigenschap komt immers niet alleen goed van pas als je die promotie graag wilt, maar zal je ook van dienst zijn als je belangrijke beslissingen moet nemen voor je werk en zeker als dat snel moet gebeuren. Dus een goede leidinggevende ziet een assertieve medewerker niet als brutaal of lastig, maar onderkent dat hier kansen liggen om deze medewerker in te zetten binnen het bedrijf.
Wees assertief
Op het werk gepest worden komt vaker voor dan je denkt. Als jij het slachtoffer wordt van pestende collega’s dan zullen ze ermee doorgaan als je het laat gebeuren. Een keer een geintje met iemand uithalen moet kunnen, maar iemand voortdurend dwars zitten en treiteren is natuurlijk een heel ander verhaal. Stap naar je leidinggevende, of als deze persoon juist de oorzaak is van het pesten naar personeelszaken. Durf je dat niet, omdat je bijvoorbeeld bang bent om je baan te verliezen, dan kan therapie je wellicht helpen.
Bereik je doelen door assertief te zijn
Verbeter al je relaties door assertief te zijn. Een deel van de begeleiding zal er in eerste instantie op gericht zijn dat jij de relatie met jezelf verbetert. Dat je zelf leert voelen wat je wel wil/niet wil/nodig hebt. En in tweede instantie ga je dat leren communiceren met de wereld en de mensen om je heen.
Wil jij leren om je mond open te doen en voor jezelf op te komen? En wil je daar graag professionele hulp bij? Neem dan nu contact op om een afspraak te maken. Samen gaan we aan de slag om ervoor te zorgen dat jij assertiever bent in je relaties thuis en op het werk en daardoor je doelen bereikt. Je zelf vertrouwen stijgt en je hebt meer plezier in de omgang met anderen. Dat zal zeker worden gewaardeerd.
Neem contact met mij op
Bel mij of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag