Als je last hebt van bindingsangst, dan ben je bang om jezelf met een ander te verbinden. Je zou jezelf kunnen verliezen in de ander, de ander kan je pijn doen of je verlaten. Je geeft jezelf niet 100% in het contact, in de relatie. Je blijft gereserveerd en op afstand. Dit heeft natuurlijk effect op je relatie, waardoor deze zich niet verder kan ontwikkelen. Er kan dan geen echte intimiteit en ook geen diepe vervulling ontstaan.
Op afstand hou je de touwtjes in handen en de controle over wat er wel en niet gebeurt in de relatie. Jij dicteert het tempo, in hoe vaak je elkaar ziet, hoe vaak je intiem bent etc. Staat iets je niet aan, dan bepaal jij de grens door je terug te trekken en te vermijden. Zo kun je afstand houden.
Bindingsangst is ‘de andere kant’ van verlatingsangst. Beide zitten in elk mens. De mate waarin je te maken krijgt met verschijnselen van bindingsangst en verlatingsangst hangen af van onder andere de situaties en fases in je leven. Het wordt pas serieus als deze angst je relatie bemoeilijkt. Er ontstaat een dynamiek tussen afstand en nabijheid met je partner, het is een dans van aantrekken en afstoten. De behoefte aan intimiteit enerzijds en de behoefte aan vrijheid anderzijds kan bij herhaling conflicten opleveren, de dans van weglopen en achtervolgen, van vermijden en versmelten kan te heftig worden.
Hieronder lees je een aantal symptomen die mogelijk spelen.
Symptomen van bindingsangst
Je partner vindt dat je:
- dubbele signalen afgeeft
- veel waarde hecht aan je onafhankelijkheid
- hem/haar afkraakt
- afstand houdt
- grenzen in de relatie benadrukt
- compromisloze regels binnen je relatie hanteert
- een onrealistisch romantische kijk hebt hoe een relatie zou moeten zijn
- wantrouwend bent
- moeite hebt om te praten over wat er tussen jullie speelt
Symptomen van verlatingsangst
Je partner vindt dat je:
- veel nabijheid en/of fysiek contact wil
- onzeker of snel afgewezen bent
- ongelukkig bent als je geen relatie hebt
- spelletjes speelt om aandacht te krijgen
- moeite hebt om uit te leggen wat je dwars zit
- je afreageert op je partner
- moeite hebt om dingen in de relatie op jezelf te betrekken
- de toon van de relatie zet
- je steeds zorgen over de relatie maakt
- bang bent dat kleinigheden de relatie kunnen verpesten
- achterdochtig bent over vreemd gaan
Als je bij mij voor coaching of therapie komt dan gaan we samen kijken hoe het komt dat je deze angst ervaart. Samen vinden we voor jou een effectieve manier om ermee om te gaan. Zo kun je weer meer vrijheid gaan ervaren en ontstaat er een basis zodat je echt contact kunt gaan maken met anderen en duurzame, diepe relaties kunt hebben
Bel mij gerust of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt.