Burn-out

Als je een burn-out hebt dan kun je echt niet meer door op de manier zoals je dat wel gewend bent. Je bent uitgeput, hebt pijn in je lichaam, vergeet veel en kunt je moeilijk tot niet concentreren. Ook ervaar je meer angst, verdriet en woede. Wat je voorheen allemaal zelf deed, kun je nu niet meer opbrengen.

Je bent op, je bent moe. Je lichaam geeft je nu een heel duidelijk signaal dat het zo echt niet meer verder kan. Je bent letterlijk en figuurlijk aan al je eigen grenzen voorbij gehold. Je hebt zoveel rekening gehouden met anderen dat jij jezelf bent vergeten.

Omdat jij jezelf achteraan in de rij hebt gezet, duurt het soms heel lang voordat jij kunt erkennen dat je opgebrand bent en hulp nodig hebt. Je hebt dan al al een tijd lang ernstige klachten. Hoogste tijd om te stoppen met wat je aan het doen bent, hoe spannend dit ook is. Want je denkt dan dat alles in zal gaan storten. Maar hoe langer je hier nog mee wacht, hoe langer het zal duren voordat je kunt gaan herstellen. Het is nu echt de hoogste tijd dat je eerst eens aan jezelf gaat denken.

Je lichaam geeft je signalen bij een burn-out

Allereerst ben je moe, erg moe. Je hebt nergens zin in en je komt nergens meer aan toe. Maar je kunt ook last hebben van hoofdpijn, duizelig zijn, of pijn voelen in je lichaam. Maar je kunt ook uit het niets in huilen uitbarsten. Hoe graag je ook verder wilt, je lichaam en je geest weigeren verder te gaan.

Opladen, Ontladen en Ontspanning:
Als je een burn-out hebt, heb je gewoonweg heel weinig energie. Je hebt waarschijnlijk ook veel (deels onbewuste) spanning. Je weet niet goed meer hoe je kunt ontspannen, hoe je werkelijk tot rust komt, hoe je los kunt laten. Met ademwerk leer je jezelf op te laden met elke inademing en los te laten met elke uitademing. Als je ontspant, maakt dat de weg vrij om je ook weer op te kunnen laden met nieuwe frisse energie. Ik vind het belangrijk om je zodanig te helpen dat je voortaan thuis zelfstandig in staat bent om jezelf op te laden en te ontspannen.

Grenzen
Leer je grenzen kennen, en leer ze aan te geven. Ons lichaam is daarbij een goede graadmeter. Het geeft je aan wat goed voelt en wat niet. Door in contact te staan met je lichaam, voel je precies wanneer je een grens bereikt. Je krijgt bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn, je wordt misselijk of je bent gewoon moe. Als je hier naar leert luisteren, dan betaal je niet langer de hoofdprijs. Ik vind het belangrijk om je te helpen het contact met je lichaam te herstellen, zodat je voortaan beter kunt voelen wanneer je grens is bereikt, en ik wil je graag leren je grenzen te communiceren met anderen.

Neem contact met mij op

Bel mij of vul het contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.