Lichaamsgerichte therapie Nieuw-Vennep

Lichaamswerk is lichaamsgerichte therapie. We nemen het lichaam als ingang om inzicht te krijgen in onszelf. Voelen en zelf ervaren in je lijf, is belangrijker dan denken. Vaak gaan ademwerk en lichaamswerk hand in hand en maak ik als Lichaamsgerichte therapeut Nieuw-Vennep combinaties van beide vormen in de begeleiding van cliënten. Langdurige spanningen en heftige of traumatische gebeurtenissen zetten we vast in ons lichaam. Vaak doen we net of we nergens last van hebben, of er niets is gebeurd.

We onderdrukken dan onze werkelijke gevoelens. Allereerst beperken we de vrije stroom van de adem en daarmee beperken we de vrije stroom van energie. We zetten ons schrap tegen onszelf, omdat ons systeem deze toxische gebeurtenissen, gevoelens en herinneringen, eruit wil werken, los wil laten. Maar om allerlei redenen houden we dat zelf tegen. We kiezen dan bewust of onbewust niet voor de expressie, maar onderdrukken onze gevoelens, terug het lichaam in. Tegelijkertijd moet je dan je bewustzijn van je lichaam verminderen, zodat je er geen last van hebt.

Verlies van contact met je lichaam

Op de langere duur leidt dat tot verlies van contact met je lichaam en verlies van energie. Het herstel van het contact met je lichaam is dan ook uitermate belangrijk. In de meeste vormen van lichaamsgerichte therapie speelt de adem ook een belangrijke rol. Dat komt omdat ook in lichaamsgerichte therapie men zich graag wil bevrijden van spanningen. Daarvoor is het behulpzaam om eerst je hele mind body systeem op te laden. Daar wordt vrijwel altijd de adem voor gebruikt. Na de oplading kan dan veel gemakkelijker een ontlading van spanning of emoties plaatsvinden.

Doorbreken van blokkades

Ook in Lichaamswerk blijft het ademen dus een belangrijke focus. Iemand zal een diepere bevrijding ervaren van zijn emoties en pantsers (blokkades) als het spontaan, als het vanzelf tot uitdrukking komt, als het door de adem zelf naar de oppervlakte wordt gestuwd. De ideale situatie is dus dat de cliënt zelf tot een ontlading komt. Dat het een gevolg is van de oplading via het ademen. Door het opladen wordt een enorme hoeveelheid energie toegevoegd aan het lichaam van de cliënt, en die lading breekt dan door blokkades heen.

Een blokkade kan bijvoorbeeld zijn dat iemand al in geen tien jaar meer heeft gehuild. De tranen en het verdriet zijn dan bevroren, vastgezet, het is een blokkade geworden. Iet alleen emotioneel, maar het hele lichaam heeft zich dan verhard. Afhankelijk van hoe lang je deze overlevingsstrategieën al toepast, door middel van ademwerk en lichaamswerk kan dat vrij snel hersteld worden.

Overige methoden

Naast ademwerk maak ik bij Lichaamsgerichte therapie Nieuw-Vennep ook gebruik van andere methoden die je helpen je energie levels op te laden en spanningen te ontladen, zoals bijvoorbeeld Bio-Energetica of diepte massage (deep tissue massage).

Afhankelijk van welke vorm je doet, zouden we kunnen we zeggen dat lichaamsgerichte therapie meer direct gericht is op het openen van het lichaam en de expressie van de emoties. Dit wordt bereikt door middel van bepaalde lichaamsoefeningen en andere lichaamsgerichte technieken zoals handgrepen of dieptemassages. De adem is daarbij een grote hulp.

Opladen en Ontladen in Lichaamswerk

bij Lichaamsgerichte therapie Nieuw-Vennep zal ik je helpen je op te laden zodat je kan loslaten wat je niet langer nodig hebt. Die gebieden in het lichaam die te veel lading en spanning hebben, willen zich van nature ontladen. Je hele systeem is altijd op zoek naar balans, harmonie en welzijn, en chronische spanning of stress hoort daar niet bij. Om op de diepere lagen van spanning en lichaamspantsers te komen, dient de cliënt niet te snel tot een ontlading te willen komen.

De diepere pantsers en spanningen in het lichaam hebben een grotere lading dan de meer oppervlakkige zaken. En vragen dus grotere oplading alvorens het tot een ontlading kan komen. Dit betekent in de regel dat we de cliënt langer door laten ademen en sneller laten ademen. Bovendien, door vooral heel specifiek de focus te leggen op de inademing en niet volledig uit te ademen, kan men snel tot een grotere lading in het lichaam komen. De spanningen en de pantsers maken zich dan vanzelf kenbaar aan de cliënt.

Soms zijn de onderdrukkingsmechanismen van de cliënt echter zo sterk (minstens zo sterk als de pantsers!) dat ik ze een handje help. Ze zitten dan zo vast in onbewuste onderdrukking dat we de pantsers gaan activeren door aanraking. Voor mij als begeleider is het meestal heel duidelijk te zien waar iemand niet kan of wil ademen. Waar iemand spanning vastzet. We activeren dus de pantsers om de cliënt te helpen zich er meer bewust van te zijn. Als dat niet tot een ontlading, tot een expressie leidt, dan kunnen we intensiever met de pantsers gaan werken door bijvoorbeeld deep tissue massage.

Blijvende Bevrijding

Hoe meer de cliënt zichzelf oplaadt, hoe beter hij uiteindelijk zijn patronen kan waarnemen. Het duurt misschien iets langer voordat de cliënt tot ontlading, expressie en bevrijding komt, maar de bevrijding zal blijvend zijn omdat ‘ie het helemaal zelf gedaan heeft. Het kan enkele sessies duren voordat de cliënt in staat is een grotere lading energie te ‘containen’.

Hij is niet gewend om zoveel energie bij zich te dragen. Zijn mind niet, maar ook zijn lichaam, zijn zenuwstelsel niet. Het heeft gewoon wat tijd nodig. Het goede nieuws is dat ademwerk en lichaamswerk je zullen helpen op een hoger energieniveau te gaan leven. Dat betekent o.a. dat je meer gedaan krijgt in je leven.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul het contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.