Paniekaanvallen

Bij een paniekaanval ervaar je gedurende een korte periode hevige angst. Tijdens deze aanval kun je te maken krijgen met symptomen als ademnood, hartkloppingen of het zweet kan je uitbreken. Tijdens een paniekaanval kun je heel bang worden dat je de controle verliest, flauw valt of dat je te maken krijgt met een hartaanval. Ook kun je denken dat je vastzit in een ruimte.

De paniek die je meemaakt leidt vaak tot het willen vermijden van plekken waar veel mensen zijn, zoals openbare ruimtes, openbaar vervoer en winkels.

De behandeling van je paniekaanvallen
Om te beginnen starten we met het uitleggen dat er op dit moment niets ernstigs speelt. Dit kan al helpen om minder angstig te worden. Daarna gaan we aan de slag met oefeningen waarbij je leert te ontspannen. Zo kun je ook in lastige situaties rustig blijven.

Een groot deel van je paniek wordt veroorzaakt door slecht te ademen (te hoog en te snel). Dan gaat je lichaam stress hormonen aanmaken en kom je terecht in een vechten-vluchten-bevriezen situatie. Dan kun je niet meer rustig en helder nadenken. Door beter te ademen maakt je lichaam natuurlijke gelukshormonen aan. Deze zullen je lichaam en geest helpen te ontspannen!

Door te wennen aan de lichamelijke gevoelens waar je mee te maken hebt tijdens een paniekaanval leer je dat deze geen kwaad kunnen. De volgende stap is om te kijken naar de gedachten die bij je opkomen. Waar zit je angst? Waar denk je aan tijdens een paniekaanval? Samen bekijken we of dit reƫel is en of je hier ook anders naar kunt kijken.

We gaan ook aan de slag met situaties die je liever uit de weg gaat. Daarbij beginnen we met oefeningen voor de minst uitdagende situaties. Zo leer je hier beter mee omgaan en dergelijke situaties niet meer uit de weg te gaan.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag